LUXEMBURG - De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in augustus met 0,2 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder.

Op jaarbasis namen de verkopen van goederen aan consumenten met 2,6 procent af. Dat blijkt uit eerste schattingen die maandag werden gepubliceerd door het Europees statistisch bureau Eurostat.

Analisten gepolst door persbureau Reuters dachten dat de detailhandelsomzet in augustus op maandbasis met 0,5 procent zou dalen. De verkoopdaling op jaarbasis komt overeen met de verwachtingen.

Jaarbasis
In juli nam de omzet in de detailhandel in de eurolanden ook met 0,2 procent af ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis daalde de verkoop in juli met een herziene 1,9 procent.

De sterkste omzetdaling in de eurozone deed zich voor in Oostenrijk (min 2 procent). In Spanje gingen de detailhandelsverkopen het sterkst omhoog (plus 1,4 procent). Voor Nederland waren geen gegevens beschikbaar.

Voor de Europese Unie als geheel namen de detailhandelsverkopen in augustus met 0,3 procent af op maandbasis en met 1,8 procent op jaarbasis.