AMSTERDAM - Amazon betaalt 150.000 dollar schadevergoeding aan twee personen die het bedrijf hadden aangeklaagd voor op afstand wissen van e-books.

Dat is uitkomst van een schikking die Amazon heeft getroffen met twee eisers, de 17-jarige Amerikaanse scholier Justin Gawronski en Antoine Bruguier.

Beiden hadden Amazon aangeklaagd omdat het bedrijf het digitale exemplaar van 1984 had verwijderd, waardoor elektronische notities bij dat e-book plots nutteloos waren.

Goed doel
De 150.000 dollar gaat naar een goed doel, zegt Michael Aschenbrener, advocaat van Gawronski en Bruguier, tegen Computerworld. "Geen van beiden ontvangt er een cent van."

Omdat er een schikking is getroffen, is er geen sprake van een juridisch precedent. Amazon heeft hiermee dan ook niet bekend dat het wet de heeft geschonden of de eigen voorwaarden, meldt The Register.

In juli verdwenen plots enkele klassieke e-books van de e-reader van Amazon. De Amerikaanse e-tailer had de boeken op afstand gewist nadat aan het licht was gekomen dat het bedrijf niet de rechten bezat om die boeken in digitale vorm te mogen verkopen.

Big Brother
Dit betrof ironisch genoeg ook het boek 1984 van George Orwell, en al snel werd Amazon beschuldigd van 'Big Brother'-praktijken.

Ceo Jeff Bezos heeft al openlijk excuses gemaakt. Begin vorige maand heeft de online boekhandel al de gewiste boeken weer teruggeven aan klanten die het hadden aangeschaft. Daarbij hadden die klanten al het aankoopbedrag teruggestort gekregen.

Dat geld blijft 'teruggegeven'. Klanten die de e-books niet meer willen, kunnen ook een vergoeding van 30 dollar krijgen.