RIJSWIJK - Ligt het aan de vakbond AbvaKabo FNV, dan rijdt er woensdagochtend in de spits geen openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, als protest tegen de plannen van het kabinet de AOW-leeftijd te verhogen.

Dat heeft een woordvoerder van de bond maandagmorgen vroeg gezegd. ''De voorbereidingen zijn in volle gang.'' aldus de AbvaKabo. ''Voor ons is het menens.''

De staking zou volgens de eerste plannen pas na de spits aanvangen. Maar omdat ov-directies weigerden mee te werken wordt woensdag tot na de ochtendspits helemaal niet uitgereden.

Kort geding
De openbaarvervoerbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag willen een kort geding aanspannen tegen de vakbond. Deze dient waaschijnlijk dinsdag. Het is nog onbekend bij welke rechtbank het kort geding dient.

Een woordvoerster van het GVB zei dat de firma ''absoluut geen medewerking'' wil verlenen aan een werkonderbreking. Zij noemde de geplande actie ''buitenproportioneel'' en zei dat er ''geen rechtvaardiging'' voor is.

De verhoging van de AOW leeftijd is ''geen bedrijfsbeleid, maar overheidsbeleid'', aldus de zegsvrouw. Volgens haar berokkent de staking ook schade aan de reizigers en de reputatie van het GVB. Ze wees er bovendien op dat het kabinet nog een besluit moet nemen over de verhoging van de AOW-leeftijd.