AMSTERDAM - DSB Bank heeft zondag een overeenkomst getekend met de stichting Steunfonds Probleemhypotheken om gedupeerden op individuele basis te compenseren. Dat bevestigde de woordvoerder van DSB naar aanleiding van berichtgeving op de website van de Volkskrant.

De stichting, die naar eigen zeggen ongeveer tweeduizend gedupeerden behartigt, beschuldigt DSB ervan huiseigenaren te hebben opgezadeld met torenhoge schulden. De twee partijen hebben nu een raamwerk opgezet dat als voorbeeld moet dienen voor de behandeling van de overige dossiers.

Compensatie
Mensen die vinden dat zij door DSB zijn benadeeld en compensatie willen, moeten zichzelf melden bij de stichting Steunfonds Probleemhypotheken. ''Diegenen die zich aanmelden, zullen wij proberen te helpen. We willen individuele oplossingen, geen collectieve'', aldus DSB-woordvoerder Klaas Wilting.

De stichting Steunfonds Probleemhypotheken ziet in tegenstelling tot de stichting Hypotheekleed geen heil in een groepsclaim tegen DSB. Hypotheekleed riep vorige week klanten van DSB op massaal hun geld bij de bank weg te halen om zo een faillissement van de bank te forceren.

Excuses
DSB-eigenaar Dirk Scheringa bood zaterdag nog zijn excuses aan voor het beleid van koppelverkopen. Daarbij worden allerlei overbodige polissen verkocht samen met een lening. Hij zei er persoonlijk voor te zorgen dat alle klachten zo snel mogelijk worden opgelost.

Volgens Scheringa hebben sommige klanten gelijk dat ze hierover boos zijn op DSB. Hij meldde dat de bank al maanden bezig is met oplossingen en het kritisch bekijken van de eigen bedrijfsvoering. Bovendien verkoopt de bank volgens Scheringa al sinds april geen koopsompolissen meer.

Lakeman
Volgens Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed waren die woorden van Scheringa alleen maar bedoeld om het vertrouwen van de klanten te herwinnen. Van de gesloten overeenkomst tussen de DSB Bank en Steunfonds Probleemhypotheken is Lakeman niet onder de indruk. ''Ze worden gebruikt als pion om te suggereren dat de problemen zijn opgelost.''