AMSTERDAM - Voor het eerst zijn in de peiling van Maurice de Hond meer mensen voor dan tegen het verhogen van de AOW-leeftijd. Sinds maart was het aantal voor- en tegenstanders ongeveer gelijk, maar in de peiling van zondag zegt 47 procent voor te zijn en 42 procent tegen.

Het standpunt rondom de verhoging van de AOW-leeftijd heeft volgens de opiniepeiler veel invloed op welke partij iemand kiest. Veel mensen die tegen verhoging zijn geven aan daarom geen CDA meer te stemmen. Doordat de tegenstanders wegstromen, is het aantal voorstanders onder CDA-kiezers gestegen naar 92 procent. Van degenen die in 2006 daadwerkelijk CDA stemden, zegt 79 procent tegen te zijn.

PvdA
Bij de PvdA is hetzelfde te zien. Momenteel is 54 procent van degenen die nu PvdA zouden stemmen voor verhoging, terwijl van degenen die in 2006 daadwerkelijk PvdA stemden 51 procent tegen is.

Als de AOW-leeftijd toch verhoogd wordt, moet dat volgens de gepeilden geleidelijk gebeuren. De AOW-leeftijd vanaf 2011 elk jaar met een maand verhogen wordt door 61 procent aanvaardbaar of goed genoemd. In 2025 de leeftijd in een keer opschroeven naar 67 jaar is volgens 67 procent slecht. De meeste voorstanders (78 procent) zijn te vinden voor het aantrekkelijk maken van doorwerken na de 65 door de AOW te verhogen naarmate langer wordt doorgewerkt.

Aanvaardbaar
Niets veranderen is volgens vijftig procent aanvaardbaar of goed, maar 46 procent vindt dit een slecht idee.

In de wekelijkse zetelpeiling is Trots op Nederland gereduceerd tot nul zetels. Daarnaast leveren CDA en ChristenUnie een zetel in, waardoor het kabinet op 47 zetels staat. PVV, D66 en SP winnen ieder een zetel.