GÜTERSLOH - De patriarch van het Duitse mediaconcern Bertelsmann, Reinhard Mohn, is zaterdag na een lang ziekbed op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de onderneming zondag.

Mohn leidde het in 1835 opgerichte Bertelsmann van 1947 tot 1981, maar had daarna ook nog een flinke vinger in de pap. Onder zijn toezicht groeide het bedrijf uit tot een waar mediaconglomeraat. Het bedrijf bezit onder meer de tv-groep RTL Group en uitgeverij Random House.

Rouw
''Bertelsmann is in diepe rouw om een van de grootste ondernemers van onze tijd'', aldus bestuursvoorzitter Hartmut Ostrowski. ''Met hem verliest Duitsland en de hele wereld een voorname persoonlijkheid, die de economie en de maatschappij van na de oorlog wezenlijk gevormd heeft.''

Mohn is een achterkleinzoon van oprichter Carl Bertelsmann. Hij nam de leiding over het bedrijf in 1947 over nadat hij krijgsgevangene was geweest in de Verenigde Staten.

Vermogen
Het zakenblad Forbes schat zijn persoonlijke vermogen op 2,5 miljard dollar. Mohn is twee keer getrouwd geweest. Zijn tweede vrouw Liz speelt een belangrijke rol bij Bertelsmann, net als twee van zijn kinderen.

De laatste tijd gaat het echter niet goed met het bedrijf. Door de wereldwijde recessie raakte het concern diep in de rode cijfers. Bertelsmann kampt vooral met teruglopende inkomsten uit advertenties. Wereldwijd telt Bertelsmann meer dan 100.000 werknemers in meer dan vijftig landen.