Grote bedrijven schijnen log en traag te zijn. Sinds maandag kunnen wij, de mensen van Belegger.nl, deze theorie in de praktijk testen. Want sinds die dag bivakkeren wij in Hoofddorp, onder de vleugels van moederbedrijf Sanoma Uitgevers.

Door Janneke Willemse I Belegger.nl

Het pand is al vergeleken met een ziekenhuis en een fabriek. Hoofddorp zelf werd door een van onze redacteuren beschreven als ‘Sloterdijk 2.0’ en Playboy-hoofdredacteur Jan Heemskerk had er ook een treffende vergelijking voor. Hij noemde Hoofddorp ‘een soort Toscane of Afrikaanse savanne. Uitgestrekte vlakten waar niets te beleven is.’

Uitgestrekte vlakten
Toch gebeurt er ook op uitgestrekte vlakten een hoop. Om even bij de vergelijking met de Savanne te blijven: rond het middaguur dendert een kudde van honderden hakken – want in Hoofddorp is 80 procent vrouw – richting de kantine. Daar kan de kudde heel gevarieerd grazen, véél beter dan wij (80 procent man) gewend waren, maar je moet het wel zelf afrekenen.

Verder was er op de eerste werkdag meteen een optreden van zanger Waylon en stond er voor iedereen een potje snoep op het bureau. Ook konden we ons urenlang vermaken met het zoeken naar stroom en verdwenen eigendommen. De ontvangst kreeg een onaangenaam staartje op donderdag. Die dag werd er met veel audiovisueel spektakel een kwartaalupdate gegeven door Sanoma-baas Dick Molman.

Lean and mean
De toon was luchtig, maar de boodschap was naar. De kosten van het concern nemen toe, terwijl de omzet stabiel blijft. Drie maanden geleden was Molman nog positief, maar hij moest nu toch inzien dat de advertentie-inkomsten fors minder zullen zijn dan eerder verwacht. Dus moesten we allemaal ‘aan de bak’. Nog beter letten op kosten, nog meer samenwerken en nog commerciëler denken. Niet log en traag, maar lean and mean. Zo ziet u dat niemand ontkomt aan de gevolgen van een vertragende economie.

Wie er deze week ook flink ‘aan de bak’ moest, waren de bazen en woordvoerders van de DSB-bank. Toen ik donderdagochtend naar ‘Goedemorgen Nederland’ keek, viel mijn mond open van verbazing. Pieter Lakeman van de stichting Hypotheekleed riep daar doodleuk op tot het faillissement van DSB. Klanten moesten massaal hun geld weghalen bij de bank.

Run op de bank
Het is al bewezen dat een ‘run’ een bank flink in de problemen kan brengen. U herinnert zich vast nog de lange rij voor de Engelse bank Northern Rock, in september 2007. Een half jaar later werd de bank overgenomen door de staat. Lakeman hoopte juist met zijn actie te bewerkstellingen dat DSB zou klappen, want dat zou goed zijn voor de paar honderd klanten die Lakeman vertegenwoordigt.

Gedachtekronkel
Dit is een hele rare gedachtekronkel van Lakeman. Van een kale kip kun je niet plukken. Ik hoop voor de leden van Hypotheekleed dat dit puur bedoeld was als publiciteitsstunt. De aandacht van DSB is duidelijk getrokken, nu kan het onderhandelen over een oplossing beginnen. Mocht Hypotheekleed blijven vasthouden aan een faillissement, dan is er nog maar één conclusie: wegwezen, uitgestrekte vlakten opzoeken of lekker zelf aan de bak.

Janneke Willemse is hoofdredacteur van Belegger.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (beleggings-)advies of als aanbeveling tot het doen van een bepaalde transactie.