ROUND ROCK - De technologiesector gaat in 2010 een goed jaar tegemoet. Michael Dell, oprichter en voorman van de gelijknamige computerfabrikant, is er van overtuigd dat bedrijven dan eindelijk beginnen met het vervangen van hun verouderde it-systemen.

Het zat Dell, dat vorige maand de overname van it-dienstverlener Perot Systems aankondigde, meer dan branchegenoten niet mee in de recessie. Dell is in grotere mate dan concurrenten afhankelijk van bestedingen in de zakelijke markt. Die sneed fors in it-budgetten en stelde daarbij vervanging van verouderde computers uit, wachtend op betere tijden. Dat uitstel kostte bedrijven als Dell miljarden.

Recessie
Nu is de bodem van de recessie volgens experts bereikt. Daarmee zouden de eerste orders vanuit de zakelijke wereld volgend jaar al in het eerste kwartaal kunnen binnenstromen voor Dell. ''Het ziet er goed uit voor ons'', aldus topman Dell in een gesprek met journalisten in Round Rock, Texas.

Vervanging is hard nodig, meent hij. De verouderde it-infrastructuur waar veel bedrijven nu mee werken gaat in veel gevallen gepaard met een acht jaar oud besturingssysteem, Windows XP. Opvolger Windows Vista, een veel zwaarder besturingssysteem dat twee jaar geleden werd geïntroduceerd, sloeg niet aan.

Volgens Dell zijn de eisen van veel bedrijven nu echter dusdanig veranderd dat een nieuw systeem met nieuwe software nodig is. ''Ze willen bijvoorbeeld productiever zijn en nieuwe mogelijkheden hebben.'' Bovendien is het duurder verouderde infrastructuur te blijven onderhouden dan nieuwe computers aan te schaffen.

Technologie
Of de eerste bedrijven inderdaad volgend jaar beginnen met het vervangen van hun it-infrastructuur, hangt wel af van ontvangst van Windows 7 in oktober en Office 2010 volgend jaar. De twee programma's ontvingen tot nu toe positieve reacties. De weg lijkt vrij voor een massale overstap naar nieuwe technologie.

Experts denken echter dat de drang om te vervangen minder groot zal zijn dan in vorige cycli, door de economische crisis. ''De invloed van de introductie van dit nieuwe besturingssysteem zal veel minder zijn dan bij eerdere introducties'', geeft Erik Dithmer toe. Hij leidt de Noord- en Zuid-Amerikaanse divisie van Dell, die zich bezighoudt met de kleine en middelgrote bedrijven (tot vijfhonderd werknemers).

Vervangingsronde
Volgens Dithmer is deze divisie de eerste groep bedrijven die systemen gaat vervangen. Daarna volgen volgens de computerfabrikant grote wereldwijd opererende ondernemingen. Hoe groot de vervangingsronde zal zijn, lieten Dithmer en Dell in het midden. Dell verwacht dat de financiële sector als eerste overgaat.

De publieke sector gaat pas in 2011 over op nieuwe systemen. Deze markt is afhankelijk van de financiële positie van de overheid. Aangezien ondernemingen minder verdienen zal er in 2010 minder geld binnenkomen via belastingen.