DEN HAAG - Ruim twee derde van de notariskantoren luidt de noodklok over onhoudbare toestanden in het notariaat.

Als gevolg van de marktwerking en de economische crisis zijn de winsten en omzetten van de notarissen gekelderd en is de service aan ciënten volgens hen in het geding. De kantoren willen terug naar bepaalde basistarieven om te voorkomen dat de notarissen elkaar op prijs kapot concurreren.

Brandbrief
Dit stellen de notarissen in een brandbrief aan de beroepsorganisatie Koninklijke Notariële Broederschap (KNB), die mede is ondertekend door zeven hoogleraren notarieel recht. De notariskantoren stellen dat ''een en ander te lang met de mantel der liefde is bedekt''.

Door de financiële crisis zijn veel notarissen in moeilijkheden gekomen. In het tweede kwartaal stonden 163 kantoren (20 procent) onder speciale aandacht vanwege hun financiële situatie. Dat betekent dat ze meer informatie moeten geven over hun positie of dat de toezichthouder voor het notariaat onderzoek gaat doen naar deze kantoren.

Fouten
Bij achttien kantoren was sprake van een 'negatieve bewaringspositie', wat betekent dat er minder geld op de rekening staat dan zou moeten. Acht kantoren hebben mogelijk fouten gemaakt met geld van cliënten.

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) stelt een onderzoek in naar kantoren die niet goed zijn omgegaan met geld van cliënten die notarissen beheren om transacties af te wikkelen. Sommige notarissen zouden deze zogeheten derdengelden aanspreken voor het betalen van salarissen of de huur. ''Dat is een doodzonde'', aldus een woordvoerster van de KNB zaterdag.

Overigens hoeven cliënten volgens de woordvoerster niet te vrezen voor hun geld. De beroepsorganisatie beheert een noodfonds, waardoor cliënten zijn gevrijwaard.

Omzet
In de brandbrief zeggen de notarissen dat de gemiddelde omzet in twee jaar tijd is gezakt van 624.000 euro naar 214.500 euro over het eerste halfjaar 2009. De winst voor belasting is gedaald van 225.400 euro in 2007 tot 24.900 euro over het eerste halfjaar 2009.

Deze neergang wijten de notarissen aan de felle prijzenslag door de tien jaar oude marktwerking en de economische crisis op de onroerendgoedmarkt. Door deze marktwerking verloedert het notariaat, menen de briefschrijvers en roepen de KNB op zich hard te maken voor een noodverordening die bepaalde basistarieven garandeert.

Het bestuur van de beroepsorganisatie gaat maandag met de verontruste notarissen in overleg, zei de KNB-woordvoerster.