AMSTERDAM - In het afgelopen kwartaal zijn er 79 procent meer bedrijven failliet gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar. In de financiële wereld nam het aantal faillissementen het hardst toe, zo bericht adviesbureau Dun & Bradstreet vrijdag.

In totaal gingen er 1926 bedrijven over de kop, tegen 1074 in het derde kwartaal van 2008. In het tweede kwartaal gingen er 1822 bedrijven, het merendeel kleiner dan 10 medewerkers, failliet.

De stijging van het aantal faillissementen was in het derde kwartaal minder sterk dan in de twee voorgaande kwartalen (respectievelijk 85 procent en 96 procent). Van herstel is volgens de onderzoekers echter nog geen sprake.

Financieel
De financiële sector lijkt, met een stijging van het aantal faillissementen met 130 procent, steeds meer last te krijgen van de crisis. In totaal 437 financiële bedrijven, verzekeraars en onroerend goedbedrijven gingen in die periode kopje onder.

In het eerste kwartaal steeg het aantal faillissementen in de financiële sector nog met 90 procent en in het tweede kwartaal met 104 procent ten opzichte van 2008.

Stijging
Het relatief grootste aantal bankroeten zat in de hoek van de maakindustrie. In deze sector is een stijging te zien van 105 procent ten opzichte van vorig jaar. 162 productiebedrijven gingen in het derde kwartaal op de fles.

Het eerste halfjaar van 2009 liet een record zien wat betreft het aantal ten onder gegane bedrijven, zo bleek eerder uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal bedrijven dat in die periode over de kop ging verdubbelde tot 3500, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.