BRUSSEL - Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft een Nederlandse regeling voor kredietverzekering aan exporterende ondernemingen goedgekeurd. Dat heeft ze vrijdag bekendgemaakt.

Het gaat om kredietverzekeringen voor ondernemingen die door de financiële crisis hiervoor onvoldoende terechtkunnen bij particuliere verzekeraars. De goedkeuring is geldig tot eind 2010.

Dekking
"De Nederlandse regeling biedt exporterende ondernemingen de broodnodige verzekeringsdekking die de particuliere markt niet kan verschaffen, maar leidt niet tot buitensporige concurrentievervalsing", aldus Kroes.

In gevallen waarin de bestaande kredietlimieten zijn verlaagd of waar nieuwe kredieten lager zijn dan het bedrag dat de ondernemingen nodig hebben, biedt de overheid een herverzekeringsmogelijkheid aan. Die is maximaal gelijk aan het bedrag van de kredietlimiet die de kredietverzekeraar verstrekt.

Heemskerk
Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) toont zich verheugd, omdat het besluit Nederlandse bedrijven beter in staat stelt zaken te doen met partners in de Europese Unie.

LTO Nederland noemt het besluit van wezenlijk belang voor de agrarische sector, maar tekent er wel bij aan dat hierdoor niet bedrijven worden geholpen die niet in aanmerking komen voor verzekering van exportkrediet.