AMSTERDAM - De regering van Polen en de Nederlandse verzekeraar Eureko hebben een doorbraak bereikt in het al tien jaar slepende conflict rond de Poolse verzekeringsmaatschappij PZU.

Eureko gaat zijn belang in PZU, waarvan het voor bijna een derde eigenaar is, geleidelijk afbouwen.

"Een financieel acceptabele exit", aldus topman Willem van Duin van Eureko vrijdag in een toelichting. De verzekeraar ontvangt in totaal 4,2 miljard euro, waarvan 850 miljoen euro bijdraagt aan de winst in 2009. "We hebben nog niet besloten wat we gaan doen met het geld", aldus Van Duin.

Achmea
Eureko is het moederbedrijf van onder meer Achmea en Zilveren Kruis. In 1999 kocht het een belang in de grootste verzekeraar van Polen. Eureko wilde een meerderheidsbelang nemen in het voormalige staatsbedrijf en de onderneming naar de beurs brengen. Opeenvolgende Poolse regeringen deden er echter alles aan onder deze transactie uit te komen.

Polen krijgt volgens de vrijdag getekende overeenkomst weer volledige controle over PZU, waarna de verzekeraar uiterlijk in 2011 naar de beurs gaat. De topman van PZU heeft de ambitie het bedrijf voor de zomer van 2010 naar de beurs te brengen. Van Duin liet desgevraagd weten die ambitie sterk te steunen.

Beursgang
Eureko kan 1,2 miljard euro van de eerde genoemde 4,2 miljard euro pas ophalen na de beursgang. Dat hangt vooral samen met het belang van 18 procent dat Eureko nog houdt in PZU. Dat heeft een waarde van 1,1 miljard euro. De verzekeraar kan het belang na de beursgang jaarlijks afbouwen met 2 procent.

De overeenkomst houdt verder in dat Eureko de arbitragezaak tegen Polen laat vallen. Verscheidene Europese arbitragehoven hebben de afgelopen jaren Eureko in het gelijk gesteld.