VEVEY - Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé zal niet langer melk kopen van een Zimbabwaans melkveebedrijf dat is geannexeerd door Grace Mugabe, de vrouw van president Robert Mugabe.

Nestlé stelt vrijdag dat melk van boerderij Gushungo niet langer nodig is, nu andere melkveebedrijven hun productie weer hebben opgepakt. Dat meldde de BBC.

Woedend
Mensenrechtenactivisten hadden woedend gereageerd op het nieuws dat Nestlé de portemonnee van de Mugabes spekt. Nestlé stelde noodgedwongen in te kopen bij Gushungo, omdat de vaste leveranciers de productie hadden stilgelegd. Ook zou het goed zijn voor de voedselvoorziening aan de lokale bevolking.

Nestlé kocht op jaarbasis tot een miljoen liter melk van Gushungo. Daarmee was het bedrijf goed voor 10 tot 15 procent van Nestlés lokale melkaanvoer. Hoewel de dictatoriale Mugabe en zijn handlangers zijn onderworpen aan sancties door de Europese Unie, hoeft het Zwitserse concern zich hier niet aan te conformeren.

Terreur
Zimbabwe stortte zich rond de verkiezingen vorig jaar maart in een periode van terreur en economische neergang. Mugabe liet veel oppositieleden mishandelen en de economie werd op alle fronten tegengewerkt.

Daardoor ontstond enorme inflatie, hongersnood en brak cholera uit. Wat eens de grootste leverancier van voedingsstoffen in Afrika was, eindigde als een land in verwoesting.

Rust
Pas sinds de vorming van een regering van nationale eenheid keert de rust in het Afrikaanse land langzaam terug. De internationale sancties zijn niet opgeheven.

Robert en Grace Mugabe hebben nog steeds vijf à zes bedrijven van verdreven blanke boeren in handen . De herverdeling van land zou de arme zwarte bevolking ten goede moeten komen, maar in realiteit hebben alleen bekenden van de Mugabes land in handen gekregen.