ALMERE - LeasePlan, de eerste financiële instelling die vorig jaar gebruikmaakte van de garantieregeling van de staat, heeft donderdag succesvol een lening geplaatst van 500 miljoen euro zonder staatsgarantie.

Dat maakte het autoleasebedrijf vrijdag bekend. LeasePlan ziet de lening als een belangrijke stap om weer op eigen benen te staan en geen gebruik meer te hoeven maken van de garantie.

Vertrouwen
De obligatielening heeft een looptijd van twee jaar en is geplaatst bij Europese institutionele beleggers. Financieel topman Guus Stoelinga spreekt in een toelichting van een "teken van diep vertrouwen in LeasePlan".

Hij maakt daarbij wel de kanttekening dat dit niet betekent dat de financiële crisis voorbij is. De kosten zijn voor het bedrijf "nog steeds significant hoger" dan voor de crisis.

Lening
Minister Wouter Bos van Financiën riep vorig jaar een garantiepot van 200 miljard euro in het leven voor banken. LeasePlan, sinds 1993 in het bezit van een banklicentie, ging in november een regeling aan voor 1,5 miljard euro. Later maakten ook ING, SNS, NIBC en Fortis Bank Nederland gebruik van de garantieregeling.

Na de eerste uitgifte van een door de overheid gegarandeerde lening in november maakte LeasePlan nog vier keer gebruik van de regeling van de staat. Doordat de donderdag geplaatste lening zonder garantie is geplaatst, is de rente die LeasePlan aan beleggers moet betalen hoger.

Rente
De rente op de obligatielening bedraagt 265 basispunten ofwel 2,65 procentpunt boven de risicovrije rente (rente voor staatsleningen). Als LeasePlan de lening met garantie had uitgegeven was de rente rond de 130 basispunten ofwel 1,30 procentpunt geweest.

Het autoleasebedrijf uit Almere, dat wereldwijd ongeveer 6200 werknemers telt, heeft een portfolio met leasecontracten ter waarde van ongeveer 14 miljard euro. Het bedrijf is een actieve speler op de kapitaalmarkt om de aankoop van de auto's te financieren.

Autoleasebedrijven worden hard geraakt door de recessie. Bij LeasePlan bedroeg de winst het afgelopen jaar 61 miljoen euro, bijna de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar.