GÖTEBORG - Banken moeten aanzienlijk meer en beter kapitaal aanhouden om goed bestand te zijn tegen nieuwe kredietproblemen. Ministers van Financiën en nationale bankpresidenten van de EU trekken die conclusie uit het recente overleg van de G20.

''Die eisen zullen de banksector duidelijk minder winstgevend maken'', stelde de Duitse bankpresident Axel Weber donderdag bij EU-beraad in het Zweedse Göteborg.

Kapitaalversterking
Weber kon nog geen precies percentage noemen voor de kapitaalversterking: dat wordt nog onderzocht. Wel is een overgangsperiode gepland tot 2011, om te voorkomen dat banken al te resoluut de hand op de knip gaan houden. ''Maar 2009 is zeker niet het jaar waarin banken hoge dividenden kunnen uitkeren.''

Bij een groot congres van topbankiers woensdag in Göteborg bleek al dat veel bankiers de eisen voor meer en beter kapitaal terecht vinden. ''Toen de kredietcrisis uitbrak, bleken sommige bezittingen erg lastig te verkopen'', stelde Christian Clausen van de Scandinavische bank Nordea.

Eisen
Topman Jaime Caruana van de Bank for International Settlements verwacht hogere kapitaalseisen voor banken die veel handelen dan voor banken met weinig bezittingen die in waarde fluctueren.

De banken hangt ook nog een andere lastenverzwaring boven het hoofd. Enkele politici blijven hameren op de invoering van een belasting op financiële transacties, de zogeheten tobintaks. De Oostenrijkse minister Josef Pröll (Financiën) bepleitte dat donderdag opnieuw, in navolging van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en anderen.

Belasting
Hij ziet de nieuwe belasting als een uitkomst: het bezorgt de schatkist inkomsten zonder dat het de economie en consumenten er last van hebben. Argument is ook dat de banken op die manier betalen voor de overheidssteun die ze sinds de kredietcrisis krijgen. ''Ik hoop dat er een meerderheid ontstaat onder de EU-landen en dat de Europese Commissie hiermee aan de slag gaat'', zei de Oostenrijkse minister.