WOGNUM - Klanten van DSB Bank kunnen donderdag rond het middaguur geen geld overboeken via de website omdat die overbelast is geraakt. Dat zei een medewerkster van de bank desgevraagd.

Volgens haar had dit te maken met een oproep op televisie donderdagochtend aan klanten van DSB om massaal hun geld weg te halen bij de bank. ''Een heleboel mensen proberen nu hun geld weg te halen'', zei de DSB-medewerkster. Bovendien zouden er technische werkzaamheden plaatsvinden aan de site.

De oproep kwam van voorzitter van Stichting Hypotheekleed Pieter Lakeman donderdagochtend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

Schulden
Het failliet van de bank is volgens hem de enige manier voor gedupeerden om nog wat van hun geld terug te zien. Door een failliet is een bedrijf verplicht zoveel mogelijk schulden af te betalen.

Later op de middag kwam DSB echter met een nieuwe verklaring: de website van de bank zou zijn platgelegd door hackers.

DNB
De oproep van Lakeman is wat de Nederlandsche Bank (DNB) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) betreft 'niet verstandig'. ''Dit is niet in het belang van DSB en niet in het belang van de werknemers van DSB'', aldus een woordvoerder van de NVB.

Minister Wouter Bos (Financiën) noemt de oproep ''onverantwoordelijk''. De publiciteit rond de DSB de afgelopen dagen had niets te maken met het spaargedeelte van de bank maar met de verkoop van financiële producten, aldus de minister.

Provisies
Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) noemde de hoge provisies die DSB zijn klanten in rekening heeft gebracht voor koopsompolissen woensdag nog 'idioot'. Hij liet in de Tweede Kamer weten dat de Autoriteit Financiële Markten onderzoek doet naar de DSB.

In een recente uitzending van Nova vertelden oud-medewerkers dat zij opdracht hadden om klanten bij leningen zoveel mogelijk dure koopsompolissen aan te smeren.

Tegoeden
Klanten van DSB Bank hoeven zich geen zorgen te maken over hun spaargeld tot 100.000 euro. Spaartegoeden bij DSB zijn, net zoals bij andere Nederlandse banken, tot dit bedrag gegarandeerd door de Nederlandse overheid, zegt analist Paul Beijsens van zakenbank Theodoor Gilissen.

Hij verwacht daarom ook niet dat er veel spaarders zullen weglopen. ''Er is geen reden om weg te lopen uit angst. Hooguit uit woede of uit principe'', aldus Beijsens.

De analist vindt de oproep van Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed aan klanten van de bank om massaal hun geld weg te halen bij DSB ''niet professioneel'' en vraagt zich af er voldoende onderbouwing is voor zijn conclusies. Het zorgt volgens hem alleen maar voor paniek en in het ergste geval tot liquiditeitsproblemen bij de bank.