AMSTERDAM - De FNV maakt zich op voor de volgende ronde in de AOW-perikelen. Nu het overleg met de SER is mislukt, wil de vakbond 'grote acties' gaan voeren tegen de verhoging van de AOW-leeftijd.

Volgende week woensdag, 7 oktober, zullen zogenoemde 65-minuten-acties gevoerd worden in het hele land. Werknemers worden opgeroepen een pauze van 65 minuten in te lassen, van 11.55 uur tot 13.00 uur.

De FNV laat weten "verbijsterd te zijn over het onaangekondigd wegblijven van de werkgevers bij de laatste besprekingen in de SER, die tot een akkoord over de AOW moesten leiden".

Kabinet
Nu het SER-overleg definitief mislukt is, wil de FNV om tafel met het kabinet. Inzet is de eigen plannen er alsnog door te krijgen, zo meldt de NOS.

FNV heeft de afgelopen maanden verschillende alternatieven voor de verhoging aangedragen. Hieronder viel ook het beperken van de hypotheekrenteaftrek voor dure woningen. "Over die alternatieven wilden de werkgevers niet eens praten", aldus de vakbond.

Werkgevers
VNO-NCW-voorzitter Wientjes stelt echter dat het de bonden zijn die nooit serieus hebben willen praten over een verhoging van de AOW-leeftijd. De werkgevers hebben laten weten er geen vertrouwen meer in te hebben nog met de bonden tot een akkoord te kunnen komen.

Het kabinet had de SER tot 1 oktober de tijd gegeven met een eigen voorstel te komen. Nu dat er niet gekomen is, gaat het kabinet een voorstel doen voor de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar.