GÖTEBORG - De Europese landen moeten uiterlijk in 2011 hun schulden en economische herstelplannen afbouwen als blijkt dat de economie zich herstelt.

Ministers van Financiën van landen met de euro hebben dat donderdag gezegd bij EU-beraad, meldde voorzitter Jean-Claude Juncker van deze zogeheten eurogroep.

Schulden
Nederland en veel andere landen hebben zich diep in de schulden gestoken om de economie te helpen herstellen. Twintig van de 27 EU-landen hebben nu een begrotingstekort dat hoger is dan de EU-limiet van 3 procent van het bruto nationaal product.

De ministers streven ernaar jaarlijks meer dan 0,5 procentpunt van dit tekort weg te werken, meldde Juncker. Om de bewindspersonen vast wat onder druk te zetten breidt de Europese Commissie de zogeheten tekortprocedures uit naar alle twintig EU-landen. De banken komen dan op een strafbankje en kunnen uiteindelijk een boete krijgen.

Bezuinigingen
Nederland was zelf al van plan om in 2011 te gaan bezuinigen. Enkele landen vinden dat de EU geen tijdpad kan opleggen voor het einde van herstelplannen en schuldafbouw. ''Elk land komt op een ander moment en op een andere manier uit de crisis'', stelde de Portugese minister Fernando Texeira dos Santos. Zo wil Spanje al in 2010 de belastingen fors verhogen: het land komt dus een jaar eerder in actie dan de rest van de Europa.

Het herstel van de Europese economie is nu nog erg weifelend, stelden de ministers. Of de economie echt gaat aantrekken en de herstelplannen (zoals deeltijd-WW) dus in de kast gaan, kan al over een maand blijken. EU-commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) presenteert 3 november zijn raming voor de economische ontwikkeling in 2010 en 2011.

Groei
De EU-commissaris en voorzitter Juncker houden er rekening mee dat de economie het komend decennium niet meer zo hard groeit. ''Voor de crisis was de potentële economische groei zo'n 2 à 2,5 procent. Bij ongewijzigd beleid verwachten we nu 1,5 procent in de eurozone'', stelde Juncker opnieuw. ''Zo'n lage groei is onvoldoende wegens de vergrijzing en werkloosheid.''

De EU-commissaris wil de slappe economische groei oppeppen door meer hervormingen. Hij denkt aan meer opleiding en werkprikkels voor werklozen, hogere pensioenleeftijd en een hogere arbeidsproductiviteit.

Minister Wouter Bos (Financiën) was donderdag niet bij het EU-beraad.