ISTANBUL - De wereldeconomie herstelt momenteel sneller dan verwacht van de diepe recessie, maar zal nog jarenlang minder sterk groeien dan in de periode voor de crisis. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de donderdag gepresenteerde World Economic Outlook.

Het voorlopige herstel van de wereldeconomie is vooral te danken aan de stimuleringsmaatregelen die overheden en centrale banken wereldwijd hebben doorgevoerd. Als die zijn uitgewerkt resteert een matige groei, die niet voldoende zal zijn voor een snel herstel van de werkgelegenheid, waarschuwt het fonds.

Het IMF voorspelt nu een wereldwijde economische krimp van 1,1 procent dit jaar en een groei van 3,1 procent volgend jaar. Daarmee vallen de schattingen wat minder somber uit dan bij de vorige ramingen in juli.

Lager
Voor de periode van 2010 tot 2014 wordt een gemiddelde mondiale groei van ongeveer 4 procent voorspeld. "Aanzienlijk lager dan de 5 procent die in de jaren voor de crisis werd gehaald", schrijft het IMF.

De Nederlandse economie gaat dit jaar volgens het IMF 4,2 procent achteruit. Volgend jaar neemt het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) naar schatting met 0,7 procent toe.

Daarmee is het fonds iets optimistischer dan het Centraal Planbureau (CPB), dat rekent op een krimp van 4,75 procent in 2009 en een nulgroei in 2010.