AMSTERDAM - Nederlandse architectenbureaus hebben flink te lijden onder de economische crisis. Bijna de helft van de leden van de Nederlandse beroepsvereniging van architecten BNA vreest voor het voortbestaan van zijn bedrijf.

Tekenen van herstel in de bouw zijn er de komende jaren niet. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van het bureau USP in opdracht van de BNA. Driekwart van de Nederlandse architectenbureaus is aangesloten bij de BNA, die ruim drieduizend leden telt. Het onderzoek is uitgevoerd in de laatste week van september.

Orderboeken in de architectenbranche zijn ten opzichte van eind 2008 met 43 procent geslonken, vooral door de malaise in de utiliteits- en woningbouw. De ontwerpers zien zich in toenemende mate genoodzaakt vast personeel te ontslaan.

De BNA roept opdrachtgevers op projecten op te starten die inspelen op te verwachten demografische ontwikkelingen als toenemende vergrijzing en verandering in de gezinssamenstelling. Er is in dit opzicht altijd vraag naar nieuwe en/of verbeterde gebouwen in Nederland, aldus BNA.