DEN HAAG - De overheid geeft binnenkort garantie bij het boren naar aardwarmte. Zo'n regeling zou al op 1 april ingaan, maar de Europese Commissie heeft nu pas bepaald dat het niet gaat om ongeoorloofde staatssteun.

Waarschijnlijk wordt de regeling, die het risico van mislukte boringen afdekt, in november van kracht. Een woordvoerder van het minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft dat meegedeeld.

Het ging om een initiatief van Van der Hoeven en minister Gerda Verburg (LNV). De regeling is vooral van belang voor glastuinders die aardwarmte willen benutten voor hun kassen.

Belemmering
De belangrijkste belemmering om aardwarmte te gebruiken zit niet in de directe kosten van het boren, maar in het risico dat de boring in een verkeerde aardlaag uitkomt. Dat risico is nauwelijks te verzekeren, omdat er weinig gegevens over zijn uit de praktijk.

De overheid springt in dat gat met een regeling die 10 miljoen euro kost, en waarbij de mensen die naar aardwarmte boren een premie moeten betalen. Tuinders of andere ondernemers hebben dan nog een eigen risico, maar de Rabobank toonde zich al bereid hierin bij te springen.