BRUSSEL - Zelfstandige transporteurs zonder personeel lijken toch niet te worden verplicht werkweken van maximaal 48 uur te maken. Een commissie van het Europees Parlement heeft een voorstel daartoe dinsdag met kleine meerderheid verworpen.

Volgens dat voorstel zouden de zelfstandige chauffeurs onder een EU-richtlijn komen te vallen die bedoeld is om de arbeidstijden van 'schijnzelfstandigen' aan banden te leggen. Dat zijn transporteurs die zich voordoen als zelfstandigen, maar in feite maar één opdrachtgever hebben.

In mei leek het Europarlement er nog op aan te sturen dat ook de echte zelfstandige chauffeurs niet langer dan 48 uur per week zouden mogen werken.

Werktijden
Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie is blij dat het voorstel om de werktijden van de zelfstandige transporteurs te beperken nu van de baan lijkt. Volgens hem moet de EU zich niet gedetailleerd bemoeien met hoe zelfstandige ondernemers hun werkweek indelen.

De Europarlementariërs Corien Wortmann (CDA) en Jeanine Hennis (VVD) verzetten zich eerder al tegen het ''aantasten van het vrije ondernemerschap''.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO reageren ook positief. ''Dit besluit is een stap in de goede richting. Zelfstandige chauffeurs moeten keihard werken om hun bedrijf draaiend te houden. Dat kan alleen als ze naast hun chauffeurswerk ook tijd hebben voor de administratie of het binnenhalen van nieuwe klanten'', aldus TLN-voorzitter Alexander Sakkers.