Op het DMY Design Festival 09 in Berlijn presenteerde de Michael Ubbesen Jakobsen zijn Baubike. Met een vierkante vorm wijkt het model enorm af van de traditionele fiets zoals wij die kennen.

Ook op het gebied van fietsen is veel variatie in ontwerp. Zo maakte de Amsterdamse ontwerper Ties Carlier de Moof fiets, waarbij de verlichting ingebouwd is in het frame in de vorm van LED en zijn er ideeën om met een lasersysteem een veilige zone om de fiets te creëren of een fietspad op het wegdek te projecteren.

De Deense ontwerper Michael Ubbesen Jakobsen heeft nu een fiets ontworpen die wel heel erg afwijkt van wat we gewend zijn. De ‘Baubike‘ is een fiets dat een geometrisch gevormd frame heeft in de vorm van vierkanten en een gelijkzijdige driehoek.

Verwisselbare bagagedrager
Het open gedeelte boven het achterwiel, biedt de mogelijkheid om de functie van de fiets aan te passen met een extra stoel op bagagedrager. De verschillende accessoires kunnen geplaatst worden in het gat en makkelijk verwisseld worden.

Vierkantefiets

Op Baubike.dk staat: ‘Door met een gefixeerd aantal ontwerpregels te werken en af te stappen van de traditionele functioneel georiënteerde aanpak van ontwerpen, gaat dit project verder dan alleen ontwerp en kunst en stelt het fundamentele vragen over de oorsprong van het fietsontwerp als lifestyle accessoire en introduceert het een meer speelse wijze in de fietswereld.’