Fietsers die last minute besluiten af te slaan of over te steken zijn vaak een doorn in het oog van automobilisten. Jos Tielens uit Breezand bedacht daar een oplossing voor: het fietsremlicht.

Het fietsremlicht is een simpele, maar doeltreffende uitvinding: zodra een fietser zijn voor- of achterrem bedient, gaat het remlicht achterop zijn fiets branden. Automobilisten, motorrijders of andere fietsers zien zo eerder of ze op hun pedaal moeten trappen, of juist niet.

De onverlichte wegen in Noord-Holland zijn een inspiratie geweest voor de 21-jarige Tielens. “Natuurlijk moet je gewoon verlichting voeren in het donker, maar zelfs dan ben je niet altijd goed zichtbaar voor automobilisten. Met een remlicht kun je een seintje geven aan achteropkomend verkeer.”

Amsterdam
Maar ook in een drukke stad als Amsterdam wordt het aantal ongelukken met het fietsremlicht gereduceerd, dacht Tielens: “Met een remlicht ben je zowel overdag als ’s avonds opvallender aanwezig in het verkeer.”

Voor de ontwikkeling van zijn uitvinding benaderde Tielens Ludo Schra, werknemer van het plaatselijke Breezandse tweewielercentrum Theo Schra. “Ik was meteen enthousiast. Samen hebben wij het idee in de werkplaats doorontwikkeld en nu zijn we zover dat hij op de markt gebracht kan worden.”

Investeerders
De uitvinding van het fietsremlicht heeft de attentie gewekt van investeerders. Tielens: “Ik ben inmiddels door Gazelle en Raleigh benaderd. Gelukkig heb ik het fietsremlicht meteen laten patenteren en kan niemand er mee aan de haal. Ik vond het sowieso opmerkelijk dat niemand eerder met dit idee is gekomen.”