AMSTERDAM - De AOW-plannen van de vakbeweging verdelen de oppositiepartijen in de Tweede Kamer. PVV en D66 zijn, om verschillende redenen, tegen het voorstel van de vakbeweging voor een flexibele AOW. De SP is over een deel van het voorstel nog kritisch.

GroenLinks is positief. De regeringspartijen en ook de VVD wilden dinsdag niet reageren, zij wachten af waar de SER (werknemers en werkgevers) donderdag mee komt.

''De vakbeweging heeft hiermee haar ziel aan de duivel verkocht. Zij geven rechten weg, wij knokken voor een AOW-leeftijd van 65'', zei PVV-leider Geert Wilders.

SP-leider Agnes Kant toonde zich in eerste instantie teleurgesteld, maar liet later weten verheugd te zijn over de inzet van de vakbonden die volgens Kant vasthouden aan het recht om met 65 te stoppen met werken met behoud van de volwaardige AOW-uitkering. Wel is ze nog kritisch over de vakbondsvoorstellen voor flexibilisering van de AOW.

'Ingewikkeld'
Alexander Pechtold (D66), een voorstander van een hogere AOW-leeftijd, noemde het voorstel van de vakbonden ''vaag en ingewikkeld''. Vakbonden en werkgevers moeten ''terug in het hok met Rinnooy Kan'' om een ultieme poging te doen toch voor 1 oktober met een gezamenlijk voorstel te komen. Lukt dat niet, dan moet het kabinet terug naar het oude voorstel om de AOW in 24 jaarlijkse stappen te verhogen van 65 naar 67, aldus Pechtold.

GroenLinks is tevreden dat de vakbeweging ''eindelijk inziet dat een hervorming van de AOW noodzakelijk is. Bovendien is het heel belangrijk een flexibele AOW-leeftijd te hanteren om die hervorming op een sociale wijze vorm te geven.'' GroenLinks deed zelf eerder al voorstellen voor een flexibele AOW.

Zie ook: dossier AOW.