DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat onderzocht wordt of de DSB Bank inderdaad het beleid had om zo veel mogelijk overbodige koopsompolissen te verkopen bij leningen, zoals anonieme ex-werknemers beweren.

Met de koppelverkopen zou de bank van AZ-voorzitter Dirk Scheringa 1,6 miljard euro winst hebben gemaakt.

Oppositiepartijen SP en GroenLinks en regeringspartij PvdA willen dat minister Wouter Bos van Financiën stappen onderneemt, te beginnen met een onderzoek. Volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang komt het aansmeren van overbodige koopsompolissen neer op ''legale diefstal''.

Bos moet dat verbieden en een einde maken aan provisies van 80 of 90 procent. Irrgang wil Bos vragen te bemiddelen tussen DSB en gedupeerde klanten, omdat de overheid een ''morele medeverantwoordelijkheid'' heeft.

Integer
''Bos moet de welbewuste praktijken veroordelen en de koppelverkopen aan banden leggen'', zei ook GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap. Zij wil dat Bos met Gerrit Zalm praat, die financieel directeur was bij DSB voor hij naar ABN Amro/Fortis vertrok.

Rond Zalm hangt volgens Sap door zijn DSB-verleden een ''schijn van niet integer zijn''. ''Als Zalm echt alles wist en het onder zijn ogen gebeurde is zijn positie niet houdbaar'', zei Sap dinsdag tijdens de financiële beschouwingen.

De PvdA-fractie wil van Bos weten wat er waar is van de beschuldigingen zoals die ex-DSB'ers die uitten in het televisieprogramma NOVA. De PvdA vindt dat consumenten die het slachtoffer zijn van agressief verkoopbeleid gecompenseerd moeten worden voor de geleden schade.

Onfris
De VVD wil dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de beschuldigingen tot op de bodem uitzoekt. VVD-Kamerlid Frans Weekers noemde het wel ''onfris en onzuiver'' om nu al te suggereren dat Zalm schuldig is.

De AFM tikte DSB dit voorjaar al op de vingers en gaf de bank een boete van 120.000 euro voor fouten bij de aanvragen van hypotheken en bij de advisering aan klanten. De toezichthouder kondigde toen ook een onderzoek aan naar de financiële dienstverlening door de bank.

In het Kamerdebat hekelde het CDA de aanwas van ambtenaren bij de rijksoverheid. CDA-Kamerlid Frans De Nerée pleitte voor een vacaturestop bij ministeries en zelfstandige bestuursorganen die zich alleen met beleid bezighouden. Hij kreeg daarvoor steun van een Kamermeerderheid.