DEN HAAG - Banken lenen je alleen geld als je kunt bewijzen dat je het eigenlijk niet nodig hebt. Het is de klacht van menig beginnend entrepeneur, van wie de ideeën mijlen verder reiken dan de portemonnee.

Voor hen zijn er de business angels: de informele investeerders, die zich in netwerken organiseren. Soms hebben ze tot de verbeelding sprekende namen als 'Money meets ideas' of 'Meesters van de toekomst'. En sinds dinsdag zijn ze iets minder informeel.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) maakte bekend dat ze niet hun netwerken gaat steunen, maar wel een programma om de ondernemer en de business angel nader tot elkaar te brengen.

Koepelorganisatie
Voor de angels betekent dit dat ze nu een heuse koepelorganisatie hebben, de Nederlandse Business Angel netwerken.

Volgens de bewindsvrouw is voor veel beginnende ondernemers startkapitaal een bottleneck. Banken zijn terughoudend en voor de participatiemaatschappijen zijn de relatief kleine investeringen de moeite niet waard.

De business angel kan de leemte invullen. Hij of zij helpt de ondernemer niet alleen aan geld, maar staat die ook bij met kennis en natuurlijk ook met een breed netwerk.