DEN HAAG - Voor korte ritten in en om Den Haag gebruikt de top van het ministerie van Economische Zaken vanaf dinsdag een elektrische auto, een Toyota Prius Plug-in-Hybride.

Het gebruik van de wagen is een half jaar op proef en als het de gebruikers bevalt wordt de Toyota toegevoegd aan het wagenpark. Onder anderen minister Maria van der Hoeven en staatssecretaris Frank Heemskerk gebruiken de auto.

Tanken
Van der Hoeven was er dinsdag trots op dat zij de eerste elektrische dienstauto bij de rijksoverheid voor personenvervoer kon presenteren. Het eerste ritje is dinsdagmiddag naar een bijeenkomst over nanotechnologie. Naar haar woonplaats in Limburg rijdt ze er voorlopig niet mee. Om die 230 kilometer lange tocht volledig elektrisch te rijden, moet nu nog vier keer worden getankt.

Groot nadeel is wel dat het vooralsnog zeven uur duurt voordat de batterijen weer volledig zijn opgeladen. Van der Hoeven denkt dat dit slechts een kwestie van tijd is en rekent erop dat de techniek met sprongen vooruitgaat. '

'Dit is een begin. Er moeten meer oplaadpunten komen in Nederland en andere batterijen die sneller laden. Maar het rijdt geweldig. Je hoort 'm niet. Even gas geven en zoef, je bent weg.''

Stopcontact
De minister vindt het belangrijk ervaring op te doen met 'auto's op stopcontact'. Een van de grote voordelen van de elektrische auto is dat bij ieder stopcontact van 220 volt kan worden getankt en bij het rijden geen fijnstof en het broeikasgas CO2 vrijkomen.

Tot 2011 heeft het kabinet 65 miljoen euro uitgetrokken om van Nederland een internationale proeftuin voor elektrisch rijden te maken. Het geld is onder meer voor de ontwikkeling van batterijen en auto's, en ook koopt de overheid er dit soort auto's mee.

Eurlings
In 2025 zouden er 1,3 miljoen elektrische auto's op de Nederlandse wegen moeten rijden. Verkeersminister Camiel Eurlings kondigde eerder aan dat zijn ministerie vierhonderd elektrische wagens gaat aanschaffen.

Zijn departement heeft 1900 auto's rijden. Als de proef bij Economische Zaken slaagt, wordt de elektrische wagen daar de negende dienstauto.