AMSTERDAM - De Europese Commissie onderzoekt of recente ontploffingen van iPhones gevolg zijn van constructiefouten van Apple. Zo ja, dan dreigt een verkoopverbod.

"Ik heb Apples toestemming niet nodig om producten van de markt te halen. Als producten gevaarlijk zijn, kondigen we een terughaalactie af", dreigde Bulgaarse Eurocommissaris Meglena Kuneva (Consumentenzaken) maandag.

Monenteel wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ontploffingen. "We hebben laboratoria gevraagd te kijken of er een probleem is met de telefoon, met de batterijen of indien er sprake is van misbruik van het apparaat."

Klachten
Kuneva zei klachten te hebben ontvangen uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, met in één geval een meisje dat in brand vloog nadat de iPhone vlak voor haar ontplofte.

"We moeten 100 procent zekerheid hebben van 1 lidstaat dat deze apparaten gevaarlijk zijn", aldus Kuneva. "Als ik van Franse autoriteiten informatie ontvang dat ze gevaarlijk zijn, dan zal ik handelen in het belang van consumenten."

Oorzaken
De laatste tijd maanden bereiken er steeds vaker verhalen over ontploffende iPhones de media. Als gevolg daarvan gaf de Europese Commissie in augustus al aan meer details te willen van Apple over mogelijke oorzaken.

Apple noemde in reactie daarop de ontploffingen "geïsoleerde incidenten". De ontploffing zouden het gevolg zijn van externe druk op de toestellen, bijvoorbeeld als gevolg van een val op de grond. Toch houdt Apple de incidenten wel graag uit de media, het biedt zelfs zwijggeld aan gedupeerden.