AMSTERDAM - Rivalen van Microsoft demonstreren een eigen browserkeuzescherm aan de  antitrustonderzoekers van de EC. Dit scherm zou eerlijker zijn dan dat van Microsoft.

"Onze programmeur heeft die app in twee dagen gemaakt, het was zijn eerste C#-applicatie", vertelt advocaat Ashwin van Rooijen. Hij is als associate bij advocatenkantoor Clifford Chance, dat de ECIS (European Committee for Interoperable Systems) vertegenwoordigt, betrokken bij de EC-antitrustzaak.

Die 'native' Windows-applicatie is gemaakt om de hordes te overkomen die tegenstanders van Microsoft zien in de concessie van die Windows-producent.

Van Rooijen legt uit dat het huidige voorstel van Microsoft voor een browserkeuzescherm enkele beperkingen heeft. "IE blijft gebundeld bij Windows, het zit er nog in, óók als je een andere browser kiest. Verder moet de alternatieve browser nog gedownload worden."

Screenshot
"Dat zou op zich nog wel kunnen, maar het 'ballot screen' dat Microsoft voorstelt zit ín Internet Explorer." Dat was al zichtbaar in het screenshot dat Microsoft gaf bij zijn voorstel van eind juli. Het keuzescherm komt via Windows Update ook naar XP en Vista, als de EC het voorstel accepteert.

Een groter probleem voor de tegenstanders is de werking van het keuzescherm zoals dat is voorgesteld. Het scherm is simpelweg een lokale homepage met daarop links naar de downloadlocaties voor andere browsers. "En elke download in IE levert een waarschuwing op. Het installeren van een applicatie geeft de gebruiker nog een waarschuwing. Dat zijn drempels voor alternatieve browsers, drempels die IE niet heeft", stelt Van Rooijen.
Downloadapp

Dit bezwaar heeft de ECIS nu formeel ingediend bij de EC. Eerder zijn Mozilla en Opera al flink van leer getrokken over het download- en installatieproces dat het keuzescherm nog altijd vereist voor hun browsers. "Ik heb wel eens wat in C++ geprogrammeerd dus ik kan wel door zo'n keuzescherm heenkomen, maar mijn moeder niet." Van Rooijen doelt op het verschil tussen een technisch onderlegde eindgebruiker en de consument die terugschrikt voor een waarschuwingsvenster.

Gedemonstreerd
De ECIS heeft daarom een eigen keuzescherm gemaakt en dat gedemonstreerd aan de antitrustonderzoekers van de Europese Commissie. Het is een Windows-applicatie die geen downloadwaarschuwingen heeft, maar wel een crc-controle doet op het te downloaden setup-bestand van de gekozen alternatieve browser.

"Microsoft heeft verklaard dat zo'n applicatie niet zomaar te maken is, dat het zeker 9 maanden kost om dat te ontwikkelen." Van Rooijen benadrukt dat het niet de bedoeling van ECIS is om de keuzeapplicatie als download aan te bieden. Idealiter zou het gewoon via Microsofts Windows Update gedistribueerd moeten worden. "Het doel van deze exercitie is de keuze voor alternatieve browsers zo laagdrempelig te maken."

De ECIS pleit niet voor meelevering van de browsers zelf. Linken naar het nieuwste downloadbestand is toch het beste, stelt Van Rooijen. Dat is vanwege aansprakelijkheid, voor pc-leveranciers, maar ook vanwege beveiliging; het risico van meegeleverde verouderde browsers, legt hij uit.

Bezwaren
Eerder is Microsoft zelf al met dergelijke bezwaren gekomen tegen een browserkeuzescherm, toen duidelijk werd dat de EC dat wou opleggen. De Windows-producent bracht die bezwaren ter tafel namens pc-leveranciers. Volgens Microsoft zijn die bedrijven de dupe van het voorinstalleren van een keuzescherm met browsers.
'IE blijft bevoordeeld'

De klacht van ECIS is een formalisering van eerdere kritiek die Mozilla en Opera hebben geuit. Dat betrof ook de blijvende aanwezigheid van IE in Windows. "IE heeft nog altijd een unieke en bijzonder bevoorrechte positie op Windows-installaties", schreef Mozilla-voorzitter Mitchell Baker op haar blog. Iconen voor die browser blijven prominent zichtbaar voor de gebruiker, ook als er een andere browser is gekozen als default, stelt zij.

Daarnaast klaagt Mozilla erover dat het voor gebruikers nog altijd moeilijk blijft om van browser te wisselen. Het keuzescherm biedt links naar websites waar consumenten dan de gekozen browser moeten downloaden om die dan nog te installeren. Niets doen levert ook een browser op; het marktdominante IE. Het installatieproces voor een alternatieve browser zou te complex zijn voor de gemiddelde gebruiker. De Firefox-maker vreest hiermee ook de inertie van de consument.