AMSTERDAM - Het bankroet van het Amerikaanse energiebedrijf Enron heeft acht jaar later opnieuw tot een veroordeling geleid. De ex-directeur van de internetdivisie van het bedrijf kreeg maandag 16 maanden celstraf.

Joseph Hirko gaf leiding aan Enron Broadband Services, een van de vele bedrijfsonderdelen van het oorspronkelijke energieconcern dan in 2001 ten onder ging na een boekhoudschandaal. Hirko bekende schuld aan het misleiden van investeerders, en moet naast zijn gevangenisstraf ook zeven miljoen dollar schadevergoeding ophoesten.

Zijn schuldbekentenis had betrekking op een persbericht uit 2000 waarin hij ten onrechte suggereerde dat de recente aankoop van een ander internetbedrijf, WarpSpeed, al volledig functioneerde als onderdeel van Enron.

Schulden
Enron was van oorsprong een energiebedrijf, maar begon vanaf de jaren negentig ook water, telecommunicatie, metaal, chemie en internet te leveren. Daarbij werden enorme schulden opgebouwd, die voor de buitenwereld verborgen werden gehouden.

Daarnaast werden winsten en bezittingen sterk overdreven. Ook werd de prijs van elektriciteit kunstmatig opgedreven door in Californië de stroom te laten uitvallen. Het concern ging uiteindelijk in december 2001 failliet.

Enron-topman Kenneth Lay 'ontsnapte' aan tientallen jaren celstraf toen hij in 2006 stierf door een hartaanval. Medebestuurder Jeffrey Skilling zit momenteel een straf van 24 jaar uit.