AMSTERDAM - Het ministerie van Financiën praat met de Franse bank BNP Paribas over de verkoop van enkele onderdelen van Fortis Bank Nederland. Met de verkoop wil het ministerie tegemoetkomen aan eisen die de Europese Commissie heeft gesteld.

Dat heeft een bron die goed bekend is met de situatie rond het verkoopproces dinsdag gezegd. Het betreft de onderdelen Fortis Commercial Banking en Fortis Commercial Finance. Een eventuele overeenkomst zal waarschijnlijk eerst een voorlopige zijn, aldus de bron.

Komende vrijdag loopt een deadline af voor het ministerie van Financiën om met een oplossing te komen. Eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) wil dat Financiën onderdelen verkoopt van ABN Amro of Fortis op de Nederlandse zakelijke bancaire markt. Ze vindt dat de twee samen te groot zijn.

Integreren
Het ministerie wil ABN Amro en Fortis Bank Nederland integreren. Maar dat kan pas plaatsvinden als er tegemoet is gekomen aan de eis van Kroes. Er is door Financiën lang gepraat met Deutsche Bank over de verkoop van ABN Amro-onderdeel HBU en vijftien zakelijke kantoren van ABN. Maar onlangs ketste een deal hierover af.

Maandag liet bestuursvoorzitter Gerrit Zalm van ABN Amro echter doorschemeren dat er ook nog steeds met Deutsche Bank wordt gesproken. ''Duitsers scoren vaak in de laatste minuut'', stelde hij.

BNP Paribas weigerde dinsdag commentaar te geven.

Fortis
De divisie commercial banking van Fortis levert financiële diensten aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Dit zijn ondernemingen met een omzet tussen 2,5 en 250 miljoen euro. De tak richt zich vooral op bedrijven met een internationale oriëntatie. De tak heeft 23 businesscentra verspreid door Nederland. Het onderdeel heeft 406 voltijds arbeidsplaatsen.

De groep Commercial Finance verzorgt financiële diensten zoals debiteurenfinanciering en voorraadfinanciering. De divisie heeft ongeveer zevenhonderd werknemers en heeft kantoren in dertien landen.