WESTBEEMSTER - Kaasfabrikant Beemster heeft een conflict met inkooporganisatie Superunie over de prijzen waarvoor de kaas ingekocht wordt. Daardoor verdwijnt de kaas binnenkort gedeeltelijk uit de schappen bij een aantal supermarkten.

Dat liet Beemster dinsdag via een paginagrote advertentie in een landelijke ochtendkrant aan de klanten weten. Onder meer de winkels van Dirk van den Broek, Coop, Jumbo, Hoogvliet en Plus zijn aangesloten bij inkooporganisatie Superunie. Beemster kaas blijft wel verkrijgbaar bij andere supermarkten en bij kaasspeciaalzaken.

CONO Kaasmakers, de coöperatie achter Beemster kaas, wil de inkoopprijs van de kaas niet verlagen omdat zij een eerlijke melkprijs voor de veehouders wil. "Wij laten ons de kaas niet van het brood eten. Elke partij in de keten van koe tot consument heeft recht op een goed belegde boterham. Dus ook onze melkveehouders", aldus directeur Eric Hulst van CONO Kaasmakers.

Eerder dit jaar had drankenfabrikant Vrumona een conflict met supermarktketen Albert Heijn, ook over de inkoopprijs en ook dat werd via een advertentie in een krant wereldkundig gemaakt. Het conflict sleepte zich maanden voort.