AMSTERDAM - Deutsche Bank lijkt niet volledig uit beeld als kandidaat voor de overname van delen van ABN Amro of Fortis Bank Nederland. Dat bleek maandag uit uitlatingen van Gerrit Zalm, de bestuursvoorzitter van ABN Amro.

Bij de vraag of er nog steeds wordt gepraat met Deutsche Bank, zei Zalm: ''Laat ik het zo zeggen, Duitsers scoren soms in de laatste minuut.'' Daarna volgde zijn kenmerkende schaterlach. Volgens Zalm worden alle opties bekeken om de Europese Commissie tevreden te stellen.

Fusiebank
De Europese Commissie wil dat de toekomstige fusiebank ABN Amro/Fortis activiteiten afstoot op de zakelijke markt. Onlangs liepen gesprekken tussen het ministerie van Financiën (de huidige eigenaar van de bank) en Deutsche Bank vast over de verkoop van ABN Amro-onderdeel HBU en enkele zakelijke kantoren. Vrijdag loopt voor Financiën een nieuwe deadline af van Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentiezaken).

Zalm sprak tijdens een debat dat was georganiseerd door het Holland Financial Centre, een stichting waarin kopstukken uit de financiële sector samenwerken om het vestigingsklimaat in Nederland te verbeteren. Daar werden hem ook vragen gesteld over de situatie bij ABN Amro en Fortis Bank Nederland.

Kanttekeningen
Zalm liet weten dat er ''kanttekeningen'' kunnen worden geplaatst bij het standpunt van Kroes dat de zakelijke activiteiten van de twee banken in Nederland te dominant zijn en daarom deels moeten worden verkocht. ''Maar het feit is dat het besluit is genomen. Hoe sneu dat ook is'', aldus de topman. Hij zei komende maandag met meer mededelingen te komen over de beslissing.

Het is niet meer een uitgemaakte zaak dat de ABN-onderdelen verkocht zullen worden. Volgens Zalm liggen ''alle opties open''. Hij zei te hopen dat er voor alle medewerkers snel duidelijkheid komt, niet alleen de mensen bij de ABN-onderdelen, maar ook die van Fortis. ''Mensen daar vragen zich ook af of er alternatieven zijn die op hen betrekking hebben'', stelde hij.

Erfenis
De laatste tijd gaan er steeds vaker geluiden dat Financiën ook overweegt delen van Fortis commercial banking te verkopen, die zich richt op zakelijke klanten. Zo'n transactie zou dan naar verluidt in de plaats komen van de verkoop van HBU en de andere ABN-onderdelen.

Kroes nam haar beslissing twee jaar geleden, toen Fortis de Nederlandse onderdelen van ABN Amro kocht. Na de val van Fortis vielen alle activiteiten in staatshanden. De eis van Kroes is daarom een erfenis die Financiën moet oplossen.