DEN HAAG - De achttien partijen die zijn overgebleven voor de aanbesteding van het systeem voor de kilometerheffing gaan vanaf dinsdag met het ministerie om tafel zitten om spijkers met koppen te slaan.

Dat heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat maandag laten weten. Voor de aanbesteding hadden zich 47 partijen aangemeld. Op basis van kennis en bewezen prestaties bleven daar uiteindelijk achttien van over.

Het gaat om bedrijven of consortia van bedrijven; het ministerie maakt geen namen bekend. In de zomer spanden drie partijen een kort geding aan tegen het ministerie, omdat zij vonden dat ze onterecht buiten de boot waren gevallen. De rechter stelde hen in het ongelijk.

Wetsvoorstel
Binnenkort gaat het wetsvoorstel over de kilometerheffing naar de Tweede Kamer. Dan wordt onder meer bekend wat de tarieven worden. In het Nederlandse systeem gaan mensen betalen naar gebruik van de auto en de wegen.

Uniek in het Nederlandse systeem is dat alle automobilisten voor het gebruik van de weg gaan betalen en niet bijvoorbeeld alleen goederenvervoerders, zoals in Duitsland en Oostenrijk het geval is.

Ook wordt op alle wegen betaald en wordt gekeken naar het tijdstip van de dag, bijvoorbeeld of de rit in of buiten de spits plaatsvindt.