AMSTERDAM - 99 procent van de bankiers heeft geen schuld aan de kredietcrisis. Dat deze is uitgebroken, heeft meer te maken met andere factoren. Dat zei Sjoerd van Keulen, voorzitter van het Holland Financial Centre, maandag tijdens een debat.

Volgens Van Keulen, oud-topman van SNS Reaal, zijn de lage rente in de Verenigde Staten (onder voormalig centrale bankier Alan Greenspan), het opgelopen handelstekort in de Verenigde Staten en de harde concurrentie tussen landen meer de oorzaak.

Evenals de politieke druk in de Verenigde Staten om iedereen aan een hypotheek te helpen, het gebrek aan toezicht, de manier waarop boekhoudregels afgesproken waren en het algemene geloof in de efficiënte markttheorie.

Misbruik
Van Keulen stelde dat sommige investment bankers misbruik hebben gemaakt van de situatie door transacties te doen waar heel veel geld mee is verdiend. ''De invalshoek van vandaag de dag enkel en alleen op bonussen is geen oplossing. Het draait niet alleen om zelfverrijking via bonussen. Dat is een simplificatie van de werkelijkheid'', aldus Van Keulen.

Holland Financial Centre is een stichting waarin kopstukken uit de Nederlandse financiële sector samenwerken. Van Keulen volgde enkele maanden geleden Arthur Docters van Leeuwen op als voorzitter.