AMSTERDAM - Viroloog Ab Osterhaus, influenzadeskundige en regeringsadviseur over de Mexicaanse griep, heeft aandelen in een bedrijf dat bezig is met de ontwikkeling van vaccins tegen H1N1, zoals het griepvirus officieel heet.

Dat blijkt uit onderzoek van het radio 1-programma Argos, waar Quote over bericht. Osterhaus blijkt een belang van 9,8 of 9,9 procent te hebben in het bedrijf ViroClinics, een Rotterdams bedrijf dat in 2000 is opgericht door het aan de universiteit verbonden Erasmus Medisch Centrum (EMC).

In de uitzending wordt door Anton Westerlaken van de Raad van Bestuur van het EMC bevestigd dat Osterhaus aandelen heeft in ViroClinics. De twee beweren echter dat de waarschuwingen van Osterhaus geen verband hebben met zijn zakelijke belangen. Osterhaus geeft echter toe "het spanningsveld te zien".

Paniekerig
Osterhaus is de officiële griepadviseur van de regering en waarschuwt al maanden dat de Mexicaanse griep verregaande en dodelijke gevolgen kan hebben. Nederland heeft om die reden veel meer vaccins ingeslagen dan bijvoorbeeld België, waar specialisten minder paniekerig hebben gereageerd op de Mexicaanse griep.

Hoewel de griep mild blijkt te zijn, blijft de viroloog volhouden dat het een venijnig virus betreft. Andere deskundigen bestrijden dat.

Osterhaus stelt tegenover Argos niet zo veel te verdienen aan ViroClinics, maar zou bij verkoop van het bedrijf wel zijn deel krijgen. De griepspecialist is zowel in dienst bij ViroClinics als bij de universiteit van Rotterdam.