Of het nu gaat om verfrissende ontwerpen of op pedaalkracht gebaseerde energiebronnen, de tweewielerwereld beleeft een revival. Bij die trend hoort natuurlijk ook user-generated design.

Het Amerikaanse Republic Bike heeft samen met retailer Urban Outfitters een customized fietsconcept opgezet. Daarbij komt het erop neer dat jij als klant zelf online de framemaat en de kleuren van de onderdelen kunt kiezen. Republic Bike bouwt je ontwerp vervolgens in haar fabriek in Florida en verstuurt het met hulp van Urban Outfitters naar je woonadres.

Er zijn wel wat limitaties: Republic Bike geeft je momenteel alleen de gelegenheid om te werken met de Aristotle v.1.5, een fiets zonder versnellingen en met handremmen. Daarnaast kun je ‘slechts’ negen onderdelen van je eigen kleur voorzien: het frame, het zadel, de handvatten, de ketting, de pedalen, de voor- en achterwielen en de fietsvork.

Kleuren
Vijf populaire stijlen zijn beschikbaar voor diegenen die moeite hebben met het kiezen uit de ongeveer vijfhonderd mogelijke kleurencombinaties. Ook is er een random mogelijkheid voor alternatieve ideeën.

Maar in Nederland, natuurlijk het land met de grootste fietsbreinen, kunnen we er niet gebruik van maken: het partnership tussen de kleine fietsenmaker en de grote retailer geldt alleen nog voor consumenten in Amerika. Een zoektocht op Google leert echter dat ook hier kleine handelaren de mogelijkheid geven om gedeeltelijk zelf een fiets te ontwerpen.