AMSTERDAM - Op huizenzoeksite funda zijn voortaan ook huizen te zien die worden geveild. Veilingen worden volgens de site steeds vaker ingezet om de vastgelopen markt vlot te trekken.

Door de nieuwe functie moet het voor particulieren gemakkelijker worden om huizen te vinden die worden geveild. Bij aankoop van een huis via een veiling is nog altijd een aankoopmakelaar in te zetten, legt een woordvoerder uit voor mensen met koudwatervrees.

Door de veilingen op de website te zetten, moet de veilingwereld ook transparanter worden. De Nederlandse Vereniging van Makelaars klaagde in het verleden al over 'louche handelaren die in achterafzaaltjes prijsafspraken maken'. Als particulieren meebieden, wordt dat een stuk lastiger.

Redmiddel
Veilingen zijn een laatste redmiddel om een onverkoopbare woning kwijt te raken. De prijs kan soms lager uitvallen dan de werkelijke waarde van de woning. Interessant voor de koper, maar minder fijn voor de verkoper.

Maandag wordt de functie op de site ingebouwd. "Er zijn vijf partijen die veilingpartijen op de site willen zetten", zegt de woordvoerder. De eerste veilingwoningen moeten de komende dagen verschijnen.

Op de site komt te staan om wat voor soort veiling het gaat, de 'vanaf' prijs en de datum van de veiling. Geïnteresseerden kunnen zich via de site voor de veiling aanmelden.