DEN HAAG - Het voornemen om de genationaliseerde banken ABN Amro en Fortis te integreren blijft onveranderd. Dat schrijft minister Wouter Bos (Financiën) maandag in een brief aan de Tweede Kamer na de mislukte verkoop van het ABN-onderdeel HBU aan Deutsche Bank.

Bos stuurt in oktober een voorstel naar de Tweede Kamer. Hierin zal hij de financiering van de fusiebank behandelen. Bos moet daarbij onder meer rekening houden met de kapitaaleisen van De Nederlandsche Bank, de kosten om delen te splitsen en de kosten om beide banken te integreren.

Onrust
De minister benadrukt in zijn brief verder de onrust die er is geweest voor het personeel van beide banken. "Veel toegewijde medewerkers verkeren sinds 2007 in onzekerheid over hun professionele toekomst", aldus Bos. "Het is belangrijk dat de grootaandeelhouder in deze situatie een heldere positie inneemt."

Eurocommissaris Neelie Kroes stelt als voorwaarde aan de fusie van ABN Amro en Fortis Bank Nederland dat delen van ABN Amro, waaronder HBU, worden verkocht. Het combinatiebedrijf zou anders een te dominante positie krijgen op de Nederlandse zakelijke bancaire markt. Minister Bos heeft nu tot 2 oktober de tijd gekregen om met een alternatief plan te komen.

Volgens ingewijden overweegt de staat de commerciële bankentak van Fortis Bank Nederland te verkopen. Het uitendelijke plan van de overheid is om na de integratie van de twee banken, de fusiebank in 2011 of later naar de beurs te brengen of te verkopen.