AMSTERDAM - De Amerikaanse telecomprovider AT&T beschuldigt Google van het blokkeren van sommige telefoongesprekken naar dunbevolkte gebieden.

AT&T heeft inmiddels een officiële klacht ingediend bij telecomwaakhond FCC. Daarin schrijft het bedrijf dat Google met zijn belapplicatie Voice een oneerlijk financieel voordeel haalt ten opzichte van traditionele telecombedrijven.

Dunbevolkt
Google Voice blokkeert namelijk telefoongesprekken naar sommige dunbevolkte gebieden, terwijl traditionele carriers door de FCC (Federal Communications Commission) verplicht zijn om dat soort telefoontjes door te laten. Dit ondanks de relatief hoge kosten van dat telefoonverkeer.

AT&T vraagt de FCC om Google aan dezelfde regels te binden als de traditionele telco's. De klachtbrief komt vlak nadat de FCC aankondigde dat het werkt aan regels die isp's verbieden om selectief internetverkeer te blokkeren of vertragen.

Voordelen
Volgens AT&T is Google Voice in strijd met het door de FCC genoemde principe dat consumenten de voordelen moeten ervaren van concurrentie tussen netwerken, applicaties, diensten en contentproviders. Ook schendt Google het principe van non-discriminatie doordat het toegang van Google Voice naar AT&T-nummers op het platteland blokkeert.

Google erkent in een reactie dat het Voice-telefonie naar sommige streken beperkt, maar betoogt dat regels voor traditionele carriers niet opgaan Google Voice. Het is immers geen vervanger van traditionele telefoniediensten, en het heeft zelfs de internetverbinding (vast of draadloos) van de traditionele carriers nodig om te functioneren. Daarnaast is Google Voice alleen beschikbaar op uitnodiging, en kan het dus nog niet als een open dienst beschouwd worden.

Concurrentie
Volgens Google-jurist Richard Whitt probeert AT&T de concurrentie van het web een loer te draaien. "Hoewel de FCC geen jurisdictie heeft over de manier waarop software-applicaties functioneren, wil AT&T blijkbaar de regels zo gebruiken om concurrentie en innovatie van het web te ondermijnen."

Ook Free Press, een groep die lobbyt voor strengere regels voor netneutraliteit, zegt dat de FCC-regels niet gelden voor applicaties als Google Voice. De klacht van AT&T is een "politieke stunt" om de aandacht af te leiden van het werk dat de FCC doet om netwerkneutraliteit af te dwingen.

Doorschakelen
Google Voice creëert een eigen telefoonnummer dat naar believen kan worden doorgeschakeld naar privé-, werk- of mobiele telefoon of een combinatie daarvan. Klanten kunnen deze mogelijkheden zelf online instellen en beheren. De centrale voicemailbox is ook online. Ook kan er vanuit Google Voice gratis of voor lage VoIP-tarieven gebeld worden naar vaste en mobiele nummers.

De dienst is vooralsnog alleen op uitnodiging beschikbaar in de Verenigde Staten. Het is niet bekend of en wanneer de telefoniedienst naar Europa komt of wanneer het openbaar wordt.

Apple
Recentelijk diende Google een iPhone-app voor zijn Voice-dienst in bij de iTunes App Store. Apple heeft die app geweigerd. Dit leidde tot commotie en zelfs een onderzoek van de FCC, dat de betrokken partijen om opheldering vroeg. Apple beweert de applicatie nog in beraad te hebben, maar volgens Google heeft Apple de app tegengehouden.