Als het op groene energie aankomt, is scepticisme op z’n plaats. Ook bij de Hybrid2 kun je je afvragen of het ooit een omvangrijk plan wordt, maar het bewijst wel dat fietsen potentiële energieopwekkers zijn.

Nederland is een fietsland. Er zijn voldoende fietspaden en de wegen zijn veelal vlak. Het buitenland heeft soms nog moeite om de fiets te omarmen. Al het is maar omdat de omgeving niet op de fiets ingericht is.

Zo ontstonden ideeën als BikeLane en de met laser geprojecteerde bubbel die de veiligheid van fietser vergroten. Voor Nederland misschien niet noodzakelijk, maar er ontstaan ook ideeen waar wij profijt van kunnen hebben.

Goedkopere buskaart
Ontwerper Chiyu Chen bedacht een vervoerssysteem dat het gebruik van de fiets als vervoersmiddel stimuleert door fietsers te belonen met korting op reizen in het openbaar vervoer.

Daarnaast dragen de fietsers zelfs bij aan een schoner milieu doordat zij door te fietsen energie opwekken waarop elektrische bussen kunnen rijden.

Hybrid2

Recuperatief remsysteem
Chens Hybrid2 systeem bestaat uit huurfietsen die in staat zijn om kinetische energie te genereren en op te slaan. Deze energie wordt gebruikt om de elektrische stadsbussen van energie te voorzien.

Middels een recuperatief remsysteem wordt remenergie omgezet en opgeslagen in de fiets. Wanneer de huurder de fiets terugzet in de fietsstandplaats wordt de energie toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk en krijgt de fietser tegoed voor een busreis.
RFID identificatie

Kaartlezer
De ontwerper stelt ook voor de zonne-energie fietsstandplaatsen te voorzien van een RFID kaartlezer waarmee de fietsen gehuurd of op slot gezet worden. Persoonlijke identificatiekaarten voorzien van RFID kunnen gebruikt worden om het krediet voor toekomstige op te slaan.