Fietsendiefstal is een groot probleem in Nederland. Maar of er een draagvlak en markt is voor de mogelijk oplossing van designer Simon Enever, genaamd Meerkat, valt nog te bezien.

Meerkat is een label die de lengte, sekse en leeftijd van de eigenaar van een fiets vermeldt. Onderweg kan het perfect als spatbord dienst doen, en wanneer je je fiets stalt, kun je hem verwijderen (trek hem over je fietszadel) en aan je fietsslot bevestigen.

De gedachte erachter is dat voorbijgangers dieven kunnen opmerken. Stel, je bent een 30-jarige man van 1 meter 90, je hebt een kwartier terug je fiets bij Hoog Catharijne geparkeerd, en een (waarschijnlijk) 50-jarige vrouw van 1 meter 60 probeert hem te stelen.

Geen aannemelijk scenario, maar als je een label met jouw persoonsgegevens aan je fiets hebt bevestigd, dan zouden de alarmbellen bij een voorbijganger moeten gaan rinkelen: in een oogopslag zie je dat die vrouw helemaal geen bijna twee meter lange man is, laat staan dertig jaar oud. Een dievegge dus.

Minpunten
Er zitten een aantal minpunten aan het idee van designer Simon Enever:

A) Je bent helemaal afhankelijk van de barmhartigheid van een voorbijganger.

B) Misschien belangrijker: je bent helemaal afhankelijk van de scherpte van een voorbijganger. Hoeveel fietsen worden er niet gejat bij Hoog Catharijne, terwijl daar zelfs camerabewaking is? Niemand die iets ziet en zin heeft om erop te letten.

C) De voorbijganger moet een foto maken, want wanneer die de politie belt, is de dief reeds gevlucht. Maar wie neemt daar de tijd voor?

D) Wat doe je als je puber bent en dus nog in de groeifase zit? En hoeveel kost het sowieso om elke keer je label te vervangen? Misschien een leuke gemeente-investering?

E) Er zijn meer mannen van 1 meter 90 en dertig jaar oud.
 

Personalialabel2

Toekomst
Toch is het idee aardig bedacht. En wordt er in de toekomst misschien ook een deel van toegepast.

Enever ziet het in ieder geval helemaal voor zich: als een voorbijganger een foto maakt met zijn mobiel, ‘the data will then be filtered and directly uploaded and GPS stamped to a specialized, police monitored Google map which can be used as an evidence gathering system.’