In de toekomst zullen we als maatschappij steeds vaker te maken krijgen met ‘community living’. De Samsung Freecycle zet alvast een kleine stap in de goede richting.

Het huidige model van het delen van fietsen is opgebouwd rondom statische hubs die verspreid zijn in een stad. Het concept van de Samsung Freecycle is een sociaal en mobiel systeem waar fietsen en berijders draadloos met elkaar in verbinding staan.

Werking van de Samsung Freecycle
Het systeem werkt als volgt: wanneer je een fiets nodig hebt, kijk je op je Samsung-device of er een fiets in de buurt is. Mocht dat het geval zijn, dan krijgt de berijder van die fiets een bericht met het verzoek om de fiets af te staan.

Wanneer de berijder ermee instemt, kan jij als nieuwe gebruiker de fiets ontgrendelen met je device. De fiets is dan tot jouw beschikking, maar zodra je een bericht krijgt, moet je deze weer afstaan aan de volgende gebruiker.

Kanttekeningen
In theorie is dit een goed idee. Er kleven wel een aantal kanttekeningen aan de Samsung Freecycle.

Het concept valt of staat bij de bereidwilligheid van de community. Wanneer een gebruiker de fiets niet wil afstaan of het device werkt bij één van beide niet, dan is het concept waardeloos. Daarnaast worden gebruikers opgescheept met het zoveelste mobiele apparaat.