Bij bamboe hoeven we niet alleen aan onze tuin, aan Vietnam en aan panda’s te denken. Steeds meer fietsfabrikanten maken er gebruik van, omdat het licht, flexibel en degelijk is.

Voor die laatste eigenschap moet de bamboe wel onder de juiste omstandigheden gegroeid zijn. Maar dan schijn je dus ook wel echt wat te hebben. Niet voor niets doet, naast de Bamboo Bike Studio te Brooklyn en het Californische Craig Calfee, ook het Zambiaanse Zambikes er zaken in. Om je maar even te overtuigen.

De eerste is door laatstgenoemde ontstaan. De twee oprichters van Craig Calfee, beiden op dat moment student, en twee Zambiaanse ondernemers kwamen op het idee om stevige fietsen op de markt te brengen die door Zambianen zelf worden gemaakt, ofwel de Zambikes.

Zambianen
De Zambianen zagen de bamboe en verzenden het als kant-en-klare fietsframes richting Craig Calfee, waar de fietsproducent er zelf gele mountainbikes van maakt. Naast de mountainbikes kun je nu ook de Zambulance, een fiets die een brancard voorttrekt en de bamboosero, een fiets gemaakt van het snelgroeiende bamboe, kopen.

Als we het dan toch over kopen hebben: op gebied van de kostprijs valt er nog wel het één en ander te winnen. Je bent aan bamboe fietsen minstens vijfhonderd euro kwijt, de duurdere modellen kosten zelfs 1500 à 2500 euro. Ondanks het duurzame karakter van de fiets (de productie is beter voor het milieu en fabrikanten geven je 10 jaar garantie) weerhoudt dat de op koopjes jagende consument om direct overstag te gaan.

Bamboo Bike Studio
Mocht je in New York wonen: de Bamboo Bike Studio in Brooklyn leert je, in samenwerking met het Earth Institute en de Columbia University, om zelf een fiets van bamboe te maken. Je krijgt daarbij de mogelijkheid een stads- of sportfiets te selecteren. Na een tweedaagse cursus rijd je op je eigen gemaakte bamboe tweewieler weg.

Misschien treffen we er Michael Rasmussen wel: van bamboe is namelijk bekend dat het erg licht is en dus je prestaties bergop zou moeten verhogen. En van Rasmussen weten we dat hij graag zaagt en vijlt aan zijn fietsmateriaal…….