AMSTERDAM - Jan van V., hoofdverdachte in een grote fraudezaak, heeft bekend dat hij medewerkers van vastgoedbedrijven en pensioenfondsen heeft omgekocht.

Dat meldt de Volkskrant, die de schriftelijke bekentenis heeft gezien, maandag. Van V., een ex-directeur van Bouwfonds, heeft bijna zes maanden in voorarrrest gezeten en kwam eind april vorig jaar op vrije voeten.

Crimineel
Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Van V. van oplichting, omkoping, fraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De FIOD-ECD zette eind 2007 ruim zeshonderd mensen in bij invallen in Nederland, België en Zwitserland. Het onderzoek richtte zich vooral op (ex-)medewerkers van drie bedrijven die zich bezighouden met vastgoedbeleggingen. Het gaat om Philips Pensioenfonds, Fortis Vastgoed en Bouwfonds.

"Mijn giften en toezeggingen heb ik telkens gedaan om projecten of transacties gegund te krijgen, of ze de omvang te laten krijgen die het beste paste bij mijn bedrijfsvoering", staat in een fax die de advocaat van Van V. namens hem in mei vorig jaar naar het OM stuurde.

Verbolgen
Volgens advocaat Willem Koops van Van V. is dit informatie uit het vertrouwelijke strafdossier. De advocaat is er verbolgen over dat deze informatie in handen van de pers is gekomen en eist dat uitgezocht wordt hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Het functioneel parket van het OM laat weten in november te willen beginnen met de zaak tegen de eerste verdachten. De zaak tegen Van V. begint pas komend jaar.