AMSTERDAM - Eurocommissaris Neelie Kroes zegt dat een deal met Microsoft binnen handbereik is. "Ik ben tevreden als we dat dossier kunnen sluiten."

De onderhandelingen tussen de Europese Commissie en Microsoft verlopen vlot, zo blijkt uit een artikel in de New York Times deze week. De afgelopen weken doen Europese antitrustambtenaren testen hoe het browserkeuzescherm van Microsoft in de praktijk werkt.

Ondertussen heeft Reuters de hand weten te leggen op een vragenformulier die de EC heeft voorgelegd aan een testpanel. Daarin wordt onder meer gevraagd of het voorgestelde browserkeuzescherm voor de gebruiker naadloos en eenvoudig werkt, zodat het makkelijk is concurrerende webbrowsers te downloaden en installeren.

Dossier sluiten
Europees Commissaris voor Mededinging Neelie Kroes zegt dat ze verlangt naar een overeenkomst met Microsoft. "Ik ben tevreden als we dat dossier kunnen sluiten." Wel moeten nog de laatste juridische puntjes op de i gezet worden door het juridische team van de EC, dat het aanbod van Microsoft nauwkeurig bestudeert.

Tegelijk met het browserkeuzescherm stelde Redmond voor ook Office een ODF/OOXML-keuzescherm te geven en beloofde het betere interoperabiliteit tussen de eigen client- en serversoftware enerzijds en de producten van derden anderzijds. Deze kwestie is voor de softwaremaker van veel groter belang, maar of Brussel hier ook op korte termijn aan toe komt is onduidelijk.

Steun
Kroes is bezig aan haar laatste maanden als eurocommissaris. Ze heeft zelf al aangegeven door te willen voor een tweede termijn, maar het is nog onduidelijk of ze voldoende steun krijgt van de regeringsfracties.

In de periode dat Kroes op haar post zat heeft ze Microsoft in totaal 1,68 miljard euro aan boetes gegeven. Maar niet alleen Microsoft heeft te maken met Kroes, ook onder meer Intel en Oracle hebben slapeloze nachten van IJzeren Neelie.

Kroes geeft in de The New York Times aan dat ze praat met Amerikaanse collega's spreekt over antitrustzaken rondom Google. Ook wil Kroes de zaak Qualcomm nog afronden voordat haar termijn afloopt. "Hoe meer zaken we afronden, hoe beter." Maar ze benadrukt ook dat ze zich niet laat pushen. "Druk helpt niet. Tenminste, niet bij mij."