Ik ben continu op zoek naar lucratieve stockpicks. Ofwel het selecteren van het juiste aandeel op het juiste moment, met de grootste kans op rendement.

Leon Hillen I VermogensVisie

Daarbij ben ik vooral op zoek naar kansen die de massa nog niet ontdekt heeft of waar de meeste analisten negatief over zijn. Want ook dat hoort bij stockpicking: tegen de consensus ingaan. Dat valt in de praktijk vaak gunstig uit.

Een van mijn stockpicks is Omega Pharma. Ruim een jaar geleden vond ik dit aandeel al interessant voor opname in een degelijke portefeuille. Sindsdien is het gestegen tot boven de aankoopkoers, tijdelijk flink gedaald, en nu zijn we weer ongeveer bij het beginpunt.

In de tussentijd hebben we wel de najaarscrash van 2008 overleefd én staat het bedrijf er een stuk beter voor dankzij een succesvolle reorganisatie.

Topspeler
Het Belgische farmaciebedrijf Omega Pharma is actief in de productie en distributie van voorschriftvrije farmaceutische producten en verzorgingsproducten. Dit wordt ook wel de 'Over The Counter (OTC)'-markt genoemd.

Omega Pharma zit in West, Centraal en Oost-Europa en behoort tot de top van de wereldwijde OTC-spelers. De concurrenten behoren grotendeels tot de grote farmaceutische concerns, zoals Johnson & Johnson, Proctor & Gamble en Novartis.

Omega onderscheidt zich doordat het, na de afsplitsing van Arseus in 2007, een pure OTC-speler is. Producten in het arsenaal van Omega zijn geneesmiddelen (hoestsiropen, anti-allergiemiddelen), voedingssupplementen (vitamines, afslankmiddelen), personal care (hygiëneproducten, huidverzorging) en patient care-producten (babyvoeding, bandages, steunkousen).

Winstdaling
Het bedrijf kent een jarenlang succesverhaal op de beurs. Daar kwam echter twee jaar geleden de klad in. Na jaren van onafgebroken groei werden beleggers in 2007 ineens geconfronteerd met een winstdaling. Moeilijker marktomstandigheden en een terugloop van de volumes onder meer in thuisland België troffen het bedrijf al voordat de economische crisis zich echt openbaarde.

Hierdoor zag de onderneming zich genoodzaakt herstructureringen door te voeren en keerde oprichter Coucke terug als bestuursvoorzitter. De crisis liet zich vervolgens ook bij Omega voelen. Maar doordat al eerder reorganisatiemaatregelen waren getroffen, kon het hier al snel de vruchten van plukken.

Reorganisatie
Dit leidde vorige maand tot de positieve verrassing bij de halfjaarcijfers. De kostenbesparende maatregelen hebben sneller dan verwacht effect gesorteerd. De nettowinst en het bedrijfsresultaat vielen beter uit dan verwacht. Een kostenbesparing van ruim 20 miljoen euro over het eerste halfjaar is een bewijs van het slagvaardig optreden van het bestuur.

Hiermee lijkt Omega de beren op de weg handig te omzeilen en vervolgt het de koers als een betrekkelijk recessiebestendig bedrijf. Want deze gigant op het gebied van generieke geneesmiddelen is actief in een sector die als weinig cyclisch te boek staat. De branche is op de lange termijn winstgevend met blijvende groei, mede gelet op de vergrijzing onder de Westerse bevolking.