AMSTERDAM - Minister Wouter Bos van Financiën overweegt een nieuwe organisatie naar Zweeds model, die de investeringen van de Nederlandse staat in diverse banken gaat beheren. Dat schrijft hij naar aanleiding van een motie van VVD-kamerlid Weekers.

Weekers vroeg Bos onlangs om een 'kleine en effectieve organisatie' die de belangen van de staat zou moeten beheren. Zo'n instelling zou 'zakelijk en niet-politiek' de deelnemingen van de overheid moeten aansturen en uiteindelijk een 'exitstrategie' bedenken.

Na het uitbreken van de kredietcrisis nam de staat eind vorig jaar aandelen in Fortis, ABN Amro en ASR Verzekeringen, en werd er geld geleend aan ING, Aegon en SNS Reaal.

Britten
Weekers verwees naar de Britse UK Financial Investments Limited (UKFI) die eind 2008 in het leven werd geroepen om kapitaalinjecties van de Britse overheid, waaronder in RBS, Lloyds en Northern Rock, in goede banen te leiden.

Na gesproken te hebben met vertegenwoordigers van de UKFI, vindt Bos de Britse organisatie echter geen goed voorbeeld. Zo heeft de Britse minister van Financiën volgens Bos te veel invloed op het reilen en zeilen van de UKFI en is er volgens hem te weinig democratische controle van het parlement.

Bankstödnämnd
Bos richt zich nu op Zweden, waar in 1992 een instelling werd opgericht voor steun aan banken, de Bankstödnämnd. Het werd opgezet als een onafhankelijke instelling "op afstand van de regering, de nationale bank (Riksbank) en de toezichthouder (Finansinspektion)", aldus Bos.

De minister gaat nu overleggen met de Zweden en verwacht 'dit najaar' een voorstel in te dienen voor een Nederlandse versie van het Zweedse orgaan.