WASHINGTON - Het is een illusie te denken dat de westerse landen hun energievoorziening veilig kunnen stellen zonder banden aan te knopen met landen die energie kunnen leveren.

Dat zei minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) donderdag tijdens een lezing in de Johns Hopkins Universiteit in Washington.

Politiek
Energie is zo belangrijk dat het gebruikt kan worden - en ook zal worden - als een middel om buitenlandse politiek te bedrijven, aldus de minister. De Verenigde Staten hebben meermalen hun zorg geuit over de situatie in de Europese Unie, die steeds meer afhankelijk wordt van energie uit Rusland.

Zo'n 42 procent van het aardgas dat de Unie importeert komt uit Rusland, de rest uit Noorwegen, Algerije en andere landen. ''Het is niet raadzaam om je te afhankelijk te maken van een enkel land",' zei Van der Hoeven hierover.

Buurland
Maar volgens haar kan de Unie niet zonder andere landen in de energiebehoefte voorzien. ''Rusland is een naaste buur van Europa en een belangrijke producent van gas voor de Europese en de Aziatische markt. Het zou dwaas zijn, als we dat niet onder ogen zouden zien.''

Volgens Van der Hoeven is het wel verstandig om niet op een paard te wedden. Volgens haar moet import van gas gespreid worden over meerdere landen. ''We kijken ook naar andere landen die gas kunnen leveren'', zoals Algerije en Qatar, zei de bewindsvrouw.